KÉZILABDA

ÉRTÉKELŐ

2018 - 2019

Év végi értékelés – férfi kézilabda

Szenzációs hajrával a hatodik helyen végzett a Tatai AC férfi kézilabda csapata az NBI/B nyugati csoportjában. Az éves teljesítményt értékelve Sibalin Jakab a védekezés fontosságát emelte ki, meglátása szerint ez a csapatrész a meccsek nagy részében megbízhatóan teljesített. A vezetőedző szerint jövőre leginkább támadásban, azon belül a helyzetkihasználásban kell tovább javulni, hogy a Tatai AC hosszú távon meghatározó tagja legyen a mezőnynek.

Tatai AC: - Tavaly tizedikek voltunk, idén bravúros hajrával hatodik helyen végeztünk a bajnokságban. Az előzetes elvárásokhoz képest hogyan értékeled a helyezést?

Sibalin Jakab vezetőedző: - Nyilvánvalóan sokkal kellemesebb érzés mindenkinek, hogy ellentétben a tavalyi szezonnal, nem voltak kiesési gondjaink, s még éppen a tabella első felében végeztünk. Ez főképpen annak fényében abszolút pozitívum, ha megnézzük, honnan indultunk, milyen nehézségek árán jutottunk el idáig. Ezért köszönet a játékosokon kívül mindenkinek, aki segítette a munkánkat, és hitt bennünk. Természetesen egy edző sosem lehet teljesen elégedett, látjuk azt, amiben még előrelépési lehetőségeink vannak.

Ahogyan tavaly, idén is a negyedik legkevesebb gólt kapta a csapat, a huszonkét meccs alapján átlagban 24.59-et. Tavaly négy meccsel többet játszva 89 kiállítást kaptunk, ez a szám most 104 – hogyan láttad a védelem teljesítményét?

- Mivel a siker kulcsa a védekezés, alap volt, hogy itt jól teljesítsünk, ez adhat önbizalmat, biztonságot. Ezt hellyel-közzel sikerült megoldanunk. Mindig is hangoztattam, hogy mi nem fair play díjat szeretnénk nyerni (korábban ehhez álltunk közelebb), hanem egy kemény, de sportszerű védekezést kialakítani. Ebben léptünk egyet előre az előzőekhez képest.

A három kapuson kívül minden mezőnyjátékos szerzett gólt, a csapat a lejátszott 22 meccsen átlagban 24.8 találatot ért el, ez javulás az előző szezonhoz képest. Összességében mégis „csak” két csapatnál szereztünk több gólt. Ez a csapatrész hogyan teljesített?

- Sajnos nem tudtuk mindig kihasználni a korábban említett hatékony védekezés előnyeit, a vártnál kevesebb ún. „könnyű” gólt szereztünk. Ennek egyik oka, hogy néha nagyon kevesen voltunk, spórolni kényszerültünk az energiákkal. Másrészt javítanunk szükséges a helyzetkihasználásunkon is a jövőben az előrelépés érdekében.

A gólkirály viszont a Tatai AC soraiból került ki Harsányi Gergő személyében. Azt gondolom, hogy az ő játéka és tágabban értelmezve a jelenléte mellett nem mehetünk el szó nélkül?

- Természetesen Geri nagyszerű teljesítményt nyújtott a mérkőzéseken, nem csupán a góllövésben, hanem a társak kiszolgálásában, összjátékban, védekezésben is vezéregyénisége volt csapatunknak. Ami legalább ilyen fontos, hogy mentalitásában, szemléletében abszolút példaképül szolgált az edzéseken is.

Volt-e bravúrnak értékelhető eredmény – ősszel volt egy négy meccses győzelmi szériánk -, és volt-e olyan találkozó, amit gyengébbnek ítélsz meg?

- Minden mérkőzésnek óriási jelentősége volt, hiszen a középmezőnyben nüanszok döntöttek a helyezések sorsáról. Voltak kulcsfontosságú találkozók, melyek hatásai hosszabban érezhetőek voltak, önbizalmat adtak vagy éppen vettek el. Ide sorolnám az idegenbeli Veszprém U20 és a Balatonfüred U20 elleni sikereinket. Ugyancsak fontos volt, hogy a közvetlen rivális pécsieket oda-vissza legyőztük. Talán itthon a NEKA ellen játszottunk legjobban, míg a két Győr elleni mérkőzésünkön maradt bennem a legtöbb hiányérzet.

Meglátásod szerint milyen hatást ért el az év elején bevezetett létszámcsökkentés? Hol lehet a Tatai AC helye a következő idényben?

- A létszámcsökkentés tudomásom szerint az egycsoportos NB/I B. bevezetésének első lépcsője lett volna eredetileg. Mivel ez nem valósul(t) meg, így nem értettem igazából a csökkentés racionalitását. A helyenként három hetes szünet nem tett jót, kizökkentek a csapatok a ritmusból, a színvonal valamelyes emelkedése nem ennek volt köszönhető. Ha azt veszem, hogy a mögöttünk végzett csapatok ellen az elérhető 24 pontból 18-at szereztünk (75%), míg az lőttünk állóktól csupán 3-at a 20-ból (15%), látható, hogy az előrelépés érdekében az eddigiek megtartása mellett bravúrokra lesz szükségünk a következő idényben. Ehhez, ezúton megköszönve az eddigi támogatást, kérjük szurkolóink, pártfogóink további segítségét!

Az NBI/B-ben folyamatosan, idényről-idényre zajlik a bajnokság átalakítása. Véleményed szerint mi kell ahhoz, hogy a Tatai AC stabil tagja tudjon maradni a mezőnynek?

- Szükséges lenne, hogy együtt tudjuk tartani a csapat magját, s legyen lehetőségünk célirányosan egy-egy pozícióra erősíteni.

Biztató idényt zárt a Tatai AC kézilabda szakosztálya

Bajnoki cím a nőknél és a serdülő fiú csapatnál, remek hatodik hely a felnőtt férfi együttesnél: biztató, a következő idényekre nagy reményekre jogosító eredményeket értek el a Tatai AC kézilabda gárdái. Az utánpótlás-képzés biztos alapokon áll, a tudatos munka egyre inkább beérik – foglalta össze a most zárult sportévet Somogyvári Tamás, a Tatai AC kézilabda szakosztályának vezetője.

Tatai AC: - Vége a bajnokságnak, a hagyományoknak eltérően kezdjük az értékelést a serdülő fiú csapattal, amely meggyőző játékkal bajnokságot nyert az NBI/B nyugati csoportjában. 2011 óta először ünnepelhettünk bajnoki címet a férfi szakosztályban, mekkora lökést adhat a siker a tatai kézilabdának?

Somogyvári Tamás szakosztályvezető: - Bízom benne, hogy sokat, pláne úgy, hogy utánpótlás bajnokságban ez az első aranyérem a TAC kézilabda történetében. Mindig hangsúlyozom, hogy az utánpótlásképzésben nem elsődleges cél az eredmény, de mégis egy visszajelzés, hogy hogyan dolgozunk. Különösen értékes, hogy igazi csapatként nyertünk, mindenki hozzátette a maga jó teljesítményét. A csapat több játékosában benne van, hogy felnőttként legalább NBI/B-s, de akár NBI-es játékos legyen.

Az eredmény tehát kiváló, de természetesen nem dőlünk hátra, hanem dolgozunk tovább, hogy minél több korosztályban letegyük a névjegyünket.

Az NBI/B-ben szereplő férfi felnőtt csapat ősszel az ötödik helyen fordult, végül nagy hajrával sikerült megszerezni a hatodik helyet. Hogyan értékeled a teljesítményt, figyelembe véve, hogy a szezon elején a 3-6. hely elérését tűzte ki a vezetőség?

- Ami az eredményt illeti, a tavalyi évhez képest előreléptünk, de az is igaz, hogy „csak” alapvető célunkat értük el. De azt se felejtsük el, hogy egy éve nyáron még az is kérdéses volt, hogy indulhatunk-e az NBI/B-ben.

- A legfontosabb, hogy tavalyhoz képest a csapat szerkezete és mentalitása is teljesen megváltozott. Talán egy mérkőzésünk volt a szezonban, ahol nem volt esélyünk nyerni. Mindig volt tartása a csapatnak. Megtanultunk egymásért - és bízom benne, hogy a klubért - küzdeni. Harsányi Gergő vezérletével van stílusa a csapatunknak. Sajnos a sérülések nem kerülték el a csapatot és sokszor 7-8 embernek kellett végigjátszania egy mérkőzést, mivel alapvetően kevesen voltunk.

- A következő szezonra már komplett csapattal tudunk készülni, ami megnyugtató a jövőre nézve.

A férfi ifjúsági csapat is jobban szerepelt, mint tavaly, őket hogyan láttad, merre tart a fejlődésük?

- Ahogy korábban említettem, fontos, hogy minél több korosztályban előrelépjünk, főleg csapat szinten. Különösen fontos ez az ifjúsági csapatnál, ami a felnőtt együttes „előszobája”. Ideális esetben innen kell táplálkoznia a felnőtt csapatnak: a következő szezonban 4 ifjúsági játékos csatlakozik a felnőtt kerethez. A fokozatosság elvét betartva szeretnénk, hogy minél többen meghatározó játékosokká váljanak a „nagyoknál”.

Az őszi értékelőben már szót ejtettünk arról, hogy az utánpótlásképzésben rendkívül fontos, hogy a generációk egymásra tudjanak épülni, ne legyen „lyukas” korosztály. Ennek megfelelően a lány és a fiú kisiskolás és gyermekbajnokságokban is több csapattal indultunk, mennyire vagy elégedett az ott zajló munkával?

- Az utánpótlásban dolgozó kollégáimmal maximálisan elégedett vagyok. Öt év alatt a megye legnagyobb kézilabda szakosztálya lettünk. Fiú és lány vonalat egyszerre nem sokan visznek az országban.

- Az U9-U10-es korosztályban több mint száz gyerek kézilabdázik, pedig a városban nagy a konkurencia. Kollégáim nemcsak jó edzők, hanem kiváló pedagógusok is, ami minden korosztályban elengedhetetlen. Szinte az egész kistérségben be tudtuk indítani a kézilabda oktatást.

- Az idősebb korosztályokban is megvan a megfelelő létszám a minőségi munkához. Edzőink egymással nagyszerűen összedolgoznak, ami megkönnyíti játékosainknak a magasabb korosztályba való váltást.

- Ezen az úton kell következetesen és nagy türelemmel haladni és meglesz az eredménye.

A női csapat idén is első lett, megvédte címét a megyei bajnokságban, az ifjúsági csapat pedig egy osztállyal feljebb, az NBII-ben állt helyt. Hogyan látod a női szakág helyzetét a TAC-on belül?

- Női vonalon is egyre jobban bővül a hátország, ami esélyt ad arra, hogy minél hamarabb vissza tudjunk jutni felnőtt szinten is az NBII-be. A 2020/2021-es szezont reményeink szerint már az NBII-ben kezdjük. Az ifjúsági csapatból jövőre is többen a felnőtt mezőnyben fejlődhetnek tovább.

A nyári szünet csak látszólag pihenés, a vezetők lázasan dolgoznak, hogy minden összeálljon a következő bajnokság kezdetére. Szakosztályvezetőként mik a tervek az őszi szezonra?

- A munka soha nem áll meg. Az utánpótlásban 13 csapattal indulunk a 2019/2020-as szezonban. A női felnőtt csapatunkkal szeretnénk megnyerni a megyei bajnokságot, hogy terveink szerint el tudjunk indulni az NBII-es bajnokságban.

- A férfi csapatunktól további előrelépést várunk. Szeretnénk ismét a dobogón állni a bajnokság végén.

Értékelés – női kézilabda

Veretlenül nyerte meg a bajnoki címet a Tatai AC női kézilabda csapata a megyei bajnokságban, a gólkirálynő pedig Zink Viktória lett 155 góllal. A következő szezonban is a hasonlóan tudatos és eredményes játék a cél, emellett pedig folytatódik a fiatalok beépítése a nagy csapatba – mondta az évet értékelve Gubicza István vezetőedző.

TAC: - Bajnokként, veretlenül zártuk második szezonunkat a megyei bajnokságban. Tavaly harmadikok voltunk, a mostani bajnoki cím mennyire volt benne a csapatban előzetesen?

Gubicza István vezetőedző: - A TAC női kézilabdacsapata a 2017-2018-as bajnoki szezont a Komárom-Esztergom megyei bajnokságban versenyezte. Az évadban 5 csapat nevezett: az Ács két csapattal, a Kisbér, a Környe és mi. Mivel az előző évben előttünk végzett két csapat nem indult (a Dorog II. feloszlott, az Esztergom feljutott az NBII-be), az ellenfelek ismeretében reális célkitűzésnek tűnt a bajnokság megnyerése.

A legkevesebb gólt kapta a csapat, 34 kiállítással pedig a középmezőnyben állunk. Hogyan értékeled a csapat őszi védekezését?

- Csapatunk egyik erőssége volt a védekezésünk, amit minden mérkőzés előtt külön kértem és hangsúlyoztam. A két belső pozícióban főleg Varga Bettina és Zink Viktória vitte a prímet kemény ütközéseikkel, jó ütemű fellépéseikkel. Természetesen az egész csapat nagyon hatékonyan és okosan védekezett. Kiemelném még a folyamatosan magas szintű kapusteljesítményt! Ezek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani a másik erősségünket, a gyorsindításokat, lerohanásokat.

A mezőnyben mi dobtuk a legtöbb gólt, a gólkirályi címet 155 góllal Zink Viktória szerezte meg. A keretből összesen 19 játékos dobott gól, megítélésed szerint a támadósor hogyan teljesített?

- A gyors játékuknak köszönhetően mi lőttük a legtöbb gólt. A gólkirálynő Zink Viktória lett, de örömömre szolgált, hogy egyre többen kivették a részüket a szezon második felében a góllövésből beálló, szélső, lövő és irányító pozíciókból is.
Sajnos a szezonban két fiatal játékosunk komoly sérülést szenvedett. Őket szerettem volna beépíteni a csapatba. Ezt a teljes gyógyulásuk után valósítjuk meg. Ennek ellenére vannak ügyes trónkövetelők, akik már teljesítményükkel és hozzáállásukkal a felnőtt csapat tagjai.

Ifi csapatunk a felnőttekhez képest egy osztállyal feljebb indult, ősszel nyolc, tavasszal három pontot szereztek. Mi volt az elvárás és mennyire sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

- Az ifjúsági csapatunk a női ifjúsági III. osztályban indult. Előzetes várakozásom a középmezőny volt. Amennyiben a csapatból minden játékosra mindig számíthattam volna - edzéseken és mérkőzéseken -, ez a cél elérhető lett volna. Sajnos a sérülések, a hozzáállásbeli hiányosságok miatt az alsó harmadba kerültünk a tavaszi szezonban.

- Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a játékosoknak, akik edzéslátogatottságukkal, a mérkőzéseken való részvételükkel (akár sérülten, betegen is) segítették csapatukat, egymást! Sajnos, többre hivatott játékosok váltak ki a csapatból – de hát „nem akarásnak nyögés a vége”!

Milyen igazolások/erősítések várhatók a szünetben? Milyen típusú csapat áll össze elképzeléseidben?

- Mivel a következő szezonban is a megyei bajnokságban fogunk szerepelni, nem tervezünk nagy változást a keretben. Bárkit szívesen látunk, aki fizikailag és emberileg vállalja a munkát, a mi értékrendünket. Számítok a sérültjeinkre, és bízom a mielőbbi felépülésükben. Az ifjúsági csapatban kellene néhány jó felfogású új játékos, akiket mielőbb beépíthetnék a csapatba!
Gratulálok a csapatomnak az elért eredményhez! Az ideinél több közös munkát és hasonló sikereket kívánok az előttünk álló szezonra!

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069