INTERJÚ

Sportcsarnok

Új sportcsarnok

Régi álom vált valóra az új tatai sportcsarnok megépülésével.

2016. december

Több mint két évtizedes hiányt pótol, a környező iskoláknak, a Tatai AC szakosztályainak és az utánpótlás-nevelésnek jelent óriási előrelépést az új tatai sportcsarnok – mondta az átadás kapcsán Lázár Ottó, a Tatai AC elnöke.

A létesítmény Tata város és a Tatai AC anyagi hozzájárulásával, illetve a támogatók által felajánlott TAO-pénzek felhasználásával, összesen 1,1 milliárd forintból épült meg alig több mint két év alatt.

Mit jelent Tatának, a Tatai AC-nak az új kézilabdacsarnok?

Lázár Ottó, a Tatai AC elnöke: Régóta hiányzott Tatán egy hasonló csarnok, az új kézilabda aréna egy körülbelül 20 éves hiányt pótol. Megvalósulásával egyszerre több célt tudunk elérni. Egyrészt új távlatok nyílhatnak a Tatai AC kézilabda szakosztálya előtt, több gyerek kezdhet el kézilabdázni, a modern környezetben könnyebben megszeretik a sportágat. A több gyerek több tehetséget is jelent, egyre nagyobb számban tudunk majd olyan játékosokat kinevelni, akik reményeink szerint kiemelkednek, és profi kézilabdázók lesznek.

Nem csak a kézilabda profitál az új csarnokkal, hiszen rendszeres edzéslehetőséget kapnak a röplabdások is, de teremkerékpár és asztalitenisz vagy birkózó versenyek megrendezésére is alkalmas a létesítmény.

Az új csarnok fontos szerepet kap az iskolai oktatásban is, hétköznap délelőttönként a környék három iskolája, a Kőkúti Általános Iskola, a Tatai Református Gimnázium és a Bláthy Ottó középiskola diákjai használhatják a térelválasztókkal három részre osztható küzdőteret.

Mit kell tudni az új csarnokról?

Az épület összterülete 2200 nm, ebből 1500 nm a küzdőtér. A nézők egy kihúzható, összesen 470 férőhelyes mobil lelátóról tekinthetik meg a mérkőzéseket. A szerkezet hét szintből áll, összetolva alig egy méter széles, két ember könnyedén tudja mozgatni és üzembe helyezni. A mobil lelátóval szemben egy 100 nm-es háttérszínpadot helyeztünk el, ezt elsősorban rendezvényeken használjuk majd.

A küzdőtéren modern sportpadlót fektettünk le, a felület az iskolai testnevelés órák és a sportedzések mellett bajnoki mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. Az iskolásoknak két, a kézilabdásoknak négy öltözőt építettünk.

Az épületben helyet kapott még egy 30 fős tárgyaló, ahol a videóelemzéseket, csapatösszetartásokat lehet rendezni, de alkalmas VIP-vendégek fogadására is. Van még ezen kívül két iroda, egy játékvezetői, illetve egy tanári öltöző, egy orvosi szoba, egy szertár és egy konditerem is.

Mik voltak az építkezés mérföldkövei?

Az első beszélgetések 2013 januárjában kezdődtek arról, hogy a Tatai AC pályázhatna a Magyar Kézilabda Szövetségnél egy új kézilabdacsarnok építésére. Városi támogatással elkészítettük a sportágfejlesztési terveinket, az elképzeléseket 2013 decemberében jóváhagyta a szövetség. Megkezdődhetett a TAO-gyűjtés, ami olyan jól sikerült, hogy 2014 októberében már meg is történhetett az első kapavágás. Az alapkövet 2015 áprilisában tettük le, a kivitelező West Hungária Bau Építő Kft. 2015 július elején fejezte be a csarnok I. ütemét.

A II. ütemre újabb pályázatot kellett beadni, ezt 2015 végén fogadta be a szövetség. Újabb sikeres TAO-gyűjtési időszak következett, így 2016 májusában az EMEL ÉPKERSZOLG Kft. megkezdhette a kivitelezést. A munkákkal novemberben végeztek, a műszaki átvétel után pedig elérkeztünk az ünnepélyes átadáshoz.

A kézilabdacsarnok összesen 1,15 milliárd forintba került, ebből 350 millió forintot Tata város biztosított önerőként, 760 millió folyt be a TAO-pályázatokból, a Tatai AC sportegyesület pedig 40 millió forintot tett hozzá a beruházáshoz.

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069